" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

5 manje poznatih (a super zanimljivih) mesta u Vojvodini

Ako razmišljate gde da se otisnete u svoju sledeću vikend avanturu, naš predlog je – Vojvodina! Prošetajte nekadašnjim morskim dnom i posetite neke od lokaliteta koje smo izdvojili za vas – ovaj put 5 manje poznatih (a super zanimljivih) mesta u Vojvodini koja morate da posetite ovog leta!

Vojvodina, ta ravna lepotica možda na prvi pogled odaje utisak sporog načina života i odsustva avanture. Ne dajte da vas ovaj kameleon prevari. To je samo dobra kamuflaža.

Na terenu Vojvodine sakrilo se mnogo istorijskog blaga i prirodnih dragulja.

Ta stara dama Vojvodina vešto se krije ispod svog aristokratskog šešira, dobro sakrivajući svoju nestašnu morsku prošlost. Panonsko more ostavilo je na licu stare lepotice ostatke peščara, nekadašnjih morskih ostrva koja su kao Fruška gora postala planine i nebrojeni broj fosila nekadašnjih žitelja ovog mora.

Ako mislite da je lako napraviti listu od 5 predloga, pogotovo ako vam kažemo da smo više hiljada kilometara samo po Vojvodini napravili – varate se. Posebno smo se za vas potrudili i zato nam obavezno javite kako vam se čini naša lista za letnju vojvođansku avanturu!

Arača

Na samom severu Vojvodine, nedaleko od Novog Miloševa, na njivi koju vredni seljaci neumorno obrađuju, udaljeni od znatiželjnih pogleda, sakrili su se ostaci Arače.

Ne znamo da li ste se do sada uverili u lekovitost banatskog blata, ali Ričard Lavlje Srce je baš ovde blatom lečio svoje rane od oklopa. Za vreme III krstaškog rata, engleski vladar je kod današnjeg Slankamena naišao na monahe iz Arače i prihvatio njihov poziv da zimuje kod njih. Posle rata, ovaj engleski vladar je imao problem sa ranama od oklopa i sa kostoboljom. Na ovom mestu uverio se u lekovitost banatskog blata. Legenda tvrdi da je nedaleko od Arače, Ričard zakopao svoj štit okovan zlatnim lavovima. To ne znači da u pohod na isti krenete, već da se ovom pričom zabavite. 🙂

Za one koje zanimaju istorijske činjenice, Arača je izgrađena 1230. godine na temeljima starije crkve. Istraživanja tvrde da je bila u pitanju benediktanska crkva. Pod najezdom Kumana, opljačkana je i uništena, a zatim kasnije obnovljena po nalogu Jelisavete Kotromanić Anžujske. Tokom svog postojanja pripadala je despotu Stefanu Lazareviću i Đurađu Brankoviću.

Krčedinska ada

Savremeni čoveče, stani malo, ovde je vreme odavno stalo.
Čuvaj prirodu i njeno bogatstvo, jer si i ti deo prirode!

Ove reči će vas sačekati kao podsetnik kad kročite nogom na tlo Krčedinske ade, oaze svih životinja koje su ovde našle svoj letnji dom.

Na mestu gde je tvrdoglavi Dunav odlučio da promeni svoj tok pre mnogo, mnogo godina, nastalo je ovo rečno ostrvo, danas dom za više od 1000 različitih životinja.

Odlazak na safari nikad nije bio bliži (i jeftiniji). Za sve ljubitelje divljine, životinja i prirode, preporučujemo vam da organizujete odlazak na ovo rečno ostrvo. Ali pazite – nije Krčedinska ada mesto za svakoga – ovde možete pročitati i nešto više o ovom jedinstvenom mestu!

Zagajička brda
Zagajicka brda

Unutar Deliblatske peščare ušuškana spavaju Zagajička brda, srpski Hobbit land.
Ima u njima nešto čarobno – ne može svako da ih nađe i da im priđe! Sakrivena od javnosti i svih onih koji bi ih isprljali i uništili, ovde se nalazi mesto netaknute prirode, sačuvano za prave sladokusce avanturizma i ljubitelje prirode.

Legenda kaže – uporni avanturisti čistog srca pronaći će ovo mesto i uživati u čistom vazduhu i nepreglednim zelenim brežuljcima!

Ali…

Svako ko uspe da dođe, neće moći drugome da prepriča taj čaroban osećaj i komplikovan put. Samo oni sa dobrim namerama uspeće da ih pronađu!

Više o Zagajičkim brdima, pročitajte ovde.

Petrovaradinski tuneli

Mnoštvo je legendi i priča koje se dovode u vezu sa tunelima ispod Petrovaradinske tvrđave i one samo čekaju da ih otkrijete. Iako ih mnogo ljudi pogrešno zove – katakombe, ovi tuneli ipak to nisu.

Zakoračite u čak četiri nivoa tunela ispod tvrđave na obali Dunava!

Probudite zaspale duhove austrougarskih vojnika kojih je ovde nekada bilo čak i 12.000, posetite njihove odaje i upoznajte se sa tim kako su živeli, kako su arhitekte rešile problem dima oko puškarnica ali i zašto je ostala poznata kao neosvojiva tvrđava.

A tu su i nezaobilazne legende – da li postoje hodnici koji idu i ispod Dunava, gde je sakriveno blago ispod tvrđave i zašto je Jozef II, sin Marije Terezije, silazio do bunara na četvrtom nivou, samo se neke od onih koje ćete čuti.

Miki Zoo vrt

Nećete verovati – ali flamingosi su našli svoj dom u Vojvodini!
Nedaleko od Sombora, u selu Kolut, smestio se prvi privatni zoo vrt u našoj zemlji.

Nije ovo jedan od onih zooloških vrtova gde su životinje smorene i gde prezrivo gledaju posetioce. Veliki zaljubljenik u životinje, Milan Mirić, svoje imanje je pretvorio u oazu za svakog životinjskog stanovnika na ovih 7,5 hektara.

Upoznajte se i sa pticom sekretar (koja gotovo da i radi sekretarski posao), posetite nojeve, mahnite jelenima i medvedima i uživajte u hladovini ovog nesvakidašnjeg mesta. Obavezna preporuka ako imate decu!

0 Comments

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!