" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Još 7 predloga kako da provedete Prvi Maj

Sve je počelo još davne 1886. godine kada su hiljade radnika ispostavili zahtev poznat kao tri Osmice. Osam sati rada, osam sati odmora i osam sati za kulturno obrazovanje. Plemeniti zahtevi za unapređenje kvaliteta ljudskog života su uz velike napore prihvaćeni, a ta borba je omogućila spokojnije vreme kao i načine obeležavanja tih događaja.

Širom sveta Prvi maj je prihvaćen u kalendaru kao praznik rada, a na Balkanu smo vremenom ove dane pretočili u svetkovinu koja predstavlja dašak odmora i dodatni razlog za boravak u prirodi.

A šta kada ponestane ideja? Kada su popunjena sva mesta za roštilj na Avali i Košutnjaku, kada su prepuni smeštajni kapaciteti Zlatibora, Kopaonika ili Divčibara, kada su gradski trgovi i parkovi mali (ili trenutno zabranjeni) za okupljanje? Tu uskače vaša Putujuća petorka. 😊

Ove godine osvežavamo već čuvenu listu dajući vam još 7 ideja kako da provedete prvomajske praznike. Možda i neku ideju više, nećemo da škrtarimo!

Vodeni gorostasi

Vodopadi su jedna od omiljenih prirodnih lepota avanturista čije fotografije godinama stižu iz udaljenih zemalja sveta. I dok smo skrolovali naš Feed, velika je verovatnoća da smo propustili činjenicu da je i Srbija zemlja vodopada. Prskalo, Bigar, Gostilje, Blederije, Veliki Buk, Beli Izvorac nisu samo simpatični toponimi, već oni kriju vodene gorostase kojima morate posvetiti pažnju ovog maja. Najviše ćete ih pronaći na Staroj planini, ali Maljen, Tara, Beljanica i Kučaj imaju čime da se pohvale!

Planinske avanture

Zima se povukla u svoje hladne odaje, a proleće nam je otvorilo svoja šarena vrata. Pre nego što nastavimo sa pisanjem sastava za osnovnu školu pozivamo planinare da oprobaju svoje fizičke sposobnosti i zadovolje adrenalinsku žeđ. Nek se spreme i rekreativci kojima će šetnja planinskim proplancima ubaciti malo svežeg vazduha u pluća. Naš predlog je uspon na Suvu planinu sve do vrha Trem! U postu smo podelili celokupno iskustvo iz ove avanture, a ljubitelje vidikovaca pozivamo i na Kozji kamen, Solotnik, Soko grad, Banjsku stenu, Gučevo, Kablar… Izborima nikad kraja, a savet je uvek i svugde isti – penjite se samo uz adekvatnu opremu i dovoljno namirnica.

Čuvari vere

Vrlo retka su putovanja u kojima Petorka ne poseti bar jedno sakralno mesto. Pored religioznih obeležja ova mesta vrlo često kriju burnu istoriju i otkrivaju vanvremenske umetničke lepote. Studenica, Manasija, Gračanica, Sopoćani, Ljubostinja, Žiča su lavre duhovnog života koje posećuju hodočasnici iz čitavog sveta. Ako ste odlučili da vaskršnje dane provedete u obilasku svetinja, Petorka vam predlaže da posetite i crkvu Sv. Jovana u Vučju, hram Svetog Nikole u Ečkoj, manastire Naupare, Nimnik, Rujan… Bez obzira u kom se kraju nađete, uvek vas u blizini čeka svetinja koja pripoveda davnašnje priče.

Nobles est omen

Nismo zaboravili sve one koji se osećaju malo aristokratski ovih dana. Ne morate da idete do Bakingemske palate – u Srbiji se nalaze desetine trđava, zamkova i dvoraca. U red najlepše uređenih spadaju Golubac i Ram, koji su bili pravi hit prethodne sezone. Vašu pažnju skrećemo i na Maglič, dom starih srpski vlastelina. Putujući kroz vreme stižemo i do vojvođanskog nasleđa – Bač, Hajdučica, Kapetanovo pozivaju da ih potražite u svom pohodu. Tražite smeštaj? Kaštel Ečka se prilagodio turističkim potrebama, a osoblje će vam preneti interesantnu istoriju ovog dvorca.

Kuće znanja, istorije i dostignuća

Za one koji nestrpljivo gledaju u vremensku prognozu koja zna biti varljiva kao kratko ćebe, spremili smo indoor aktivnosti. Moramo reći da i ovim stavljamo tačku na učenje istorije isključivo sa interneta. Kako? Vodimo vas u muzeje! Kad ste zadnji put bili u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu? Priznajte, prvi put čujete za isti. 😊 Krenimo malo dalje od prestonice gde nas čekaju 21. oktobar u Kragujevcu i Logor Crveni krst u Nišu koji stoje i opominju. Ne zaboravimo naše pretke Vinčance i njihovu kulturu koju prenosi dr. Janković. Lepenski vir, Felix Romuliana, galerije Šumanovića i Bosilja u Šidu, Vršački muzej i još pregršt predloga koje možete pronaći na profilu najboljih travel blogera u Srbiji (kako to gordo zvuči!)

muzej

Faunus florus

Ljubitelji flore i faune ovog proleća čekaju nezaboravna mesta koja su im sigurno promakla u prethodnim godinama. Kontaktirajte TO Inđije da biste posetili Krčedinsku adu – jedan od najlepših prirodnih rezervata na Dunavu. Na kratki izlet vas zove i Zasavica, dok će vožnja brodom kroz Carsku baru zvučati primamljivo ljubiteljima vodenog i ptičjeg sveta. Ne poseduje samo Beograd ZOO vrt – jedan se krije u mestu Kolut, na krajnjem severu zemlje. Tamo vas čekaju flamingosi – pozdravite ih u naše ime 😉

A gde ću ja da spavam?

Mnogi su čekali ove dane da uživaju i dnevni utrošak energije svedu na minimum. Ništa teže od kašike, kaže narod! Međutim, kasno ste planirali i shvatilli da su mnoga mesta rezervisana.. TrippinSrbija je ovu godinu posvetio promociji kvalitetnih smeštaja u Srbiji i lista raste velikom brzinom.

Posetite Lozanjsku terasu, mali gaj u takovskom kraju za lep porodični odmor i dobru hranu. ZlatarAir i Skuratenko vikendice će vam pružiti spoj tradicionalnog i modernog uz mogućnost da iznajmite više jedinica. Ako krenete na Frušku Goru – Vikendaja će vam ponuditi mnogo opcija za uživanje na otvorenom. I spisak se tu ne završava, pratite TrippinSrbija – novi predlozi stižu!

Već ste počeli da pravite spisak i gledate mapu? Neće vam trebati olovka i papir, dovoljna će biti naša aplikacija – bacite oko na kategoriju Trippin Mapa 😉

Srećni praznici i –

NEMAŠ IZGOVOR OBIĐI SRBIJU!

0 Comments

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!