" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Kratak vodič kroz Kopaonik

kopaonik

Šta da vam pričamo, kada već sve znate?

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža u dužini od 75 i širini od 45 kilometara.

Kopaonik je najveći ski centar koji godišnje pohodi 300.000 turista.

Kopaonik je omiljena zimska destinacija …

I ovo je onaj momenat kada lagano prekidate sa čitanjem teksta, budući da ste sve navedene informacije čuli  hiljadu puta.

Ali mi ćemo se potruditi da ovu planinu i ugođaj koji nudi približimo onima koji je još nisu posetili – ali i onima koji misle da baš sve znaju!

Kad ja krenuh na Kop …

Josif Pančić (možda)

Priprema

Odlazak na planinu i upuštanje u zimske avanture traži daleko ozbiljnije pripreme od onih koje smo navikli u letnjem periodu. Prvo je važan motiv – a u slučaju Kopaonika zimi to bi svakako trebalo biti skijanje, vožnja bordom ili sankanje kao najbolji načini da iskusite čari Srebrne planine.

U nastavku ćemo dati izveštaj i savete iz ugla skijaša, a verujemo da će i borderi pronaći zanimljive informacije.

Odluka da krenete na skijanje u Srbiji najčešće zavisi od spremnosti da se podnesu inicijalni troškovi, koji su posebno veliki kada ste početnik.

Ako ste i vi jedan od prosečnih stanovnika naše zemlje koji uči da skija u dvadesetim godinama, spremite se na dve vesti. Loša – prva ski sezona je ubedljivo najskuplja, a dobra – svaka druga će biti daleko povoljnija po vaš skijaški budžet.

Na planinu ne polazite bez ski jakne, pantalona, rukavica, aktivnog veša, ski naočara, šala, kape i dovoljnog broja toplih čarapa. Uzimajući i uz to iznajmljivanje kompletne opreme za 5 dana skijanja – vaši troškovi će vrlo lako dostići cifru od nekoliko stotina evra.  

Par saveta za uštedu – ako ste propustili ski sezonu, iskoristite velike popuste u maju i aprilu da se spremite za sledeću. Drugi je – nemojte biti zavedeni poznatim brendovima, vodopropusnost materijala je ono što vas zanima kod ski odeće. Jakna koju nosite u šetnju nije isto što i ski jakna koja treba da vas sačuva od znojenja, udara vetra, snega i kiše.

Image result for ski clothes

Smeštaj i prevoz

Cene smeštaja se ove sezone kreću oko 30e-35e po dvokrevetnoj sobi u turističkom naselju podno nacionalnog parka, odakle vožnjom od 10-15 minuta stižete do centralnog dela. Godinama saobraća i ski bus.

 Za one sa dubljim džepom – hoteli u centru su uvek na raspologanju i cene često prelaze 100 evra po noćenju. Sve više hotela poseduje Spa centre, stoga postoje i opcije u danima kada želite da odmorite od skijanja. Svašta, kakav odmor?

Ne zaboravimo prevoz do planine – ukoliko idete automobilom na put ne polazite bez zimskih guma i lanaca (verujte nam na reč!). Ukoliko se odlučite na kombi/bus prevoz – karte se kreću oko 2500 dinara u jednom pravcu. Vrlo važna stavka je parking – obavezno proverite sa izdavaocem smeštaja!

Navedeni troškovi se značajno smanjuju sa povećanjem broja ljudi koji idu sa vama, stoga planirajte i rezervišite na vreme! Naravno, nije lako praviti prognoze za odlazak na planinu jer ponekad snega nema dovoljno da zadovolji potrebe svih posetilaca – ali januar i februar se čine kao sigurni izbori već godinama. To su ujedno i meseci koji privlače najveći broj posetilaca, stoga se naoružajte strpljenjem.

Akcija

Navukli ste vašu modernu jaknu, ispod je duks sa ovčicom, cvikeri, skije, štapovi – skoro sve je tu. Šta fali?

Pa najmanje dve stvari!

Ako ste početnik, krenite odmah sa časovima. Ukoliko imate prijatelja ili člana porodice koji je iskusan skijaš – možete se osloniti na njih u prvim koracima. Ali preporuka i mnogo brži način da pravilno naučite da skijate jeste uzimanje časova kod profesionalaca. Iskustvo kaže da vam je potreban bar jedan čas dnevno, a većina početnika proskija već 3. ili 4. dan.  To znači da ćete prvu sezonu posvetiti učenju – ali ne brinite, uživaćete! Biće tu i poneki pad, a na vama je da shvatite da ovaj sport jača adrenalin i traži stalnu koncetraciju. Stoga budite oprezni u novoj avanturi ili ćemo morati zvati momke iz Gorske Službe! Jedan podatak kaze da spasioci službe godišnje imaju preko 1000 intervencija na srpskim planinama.

Učenje borda iziskuje nešto veće napore dok budete bili u prilici sami da se spustite, ali uz nedelju dana predane obuke i ovu prepreku ćete savladati.

Ostali smo dužni cenu časova – koja iznosi nekih 25-30 evra za individualne časove.

Da zaokružimo troškove – korišćenje ski staza omogućeno je isključivo uz Ski pas – ostavljamo cenovnik za sve ski centre u Srbiji.

Za vas smo uradili i okvirni presek ukupnih troškova za početnike:

 Cena po osobi
Ski odeća250 eur – 700 eur
Ski oprema (skije,štapovi,pancerice)1200 rsd – 1500 rsd / dan
Ski pas (dnevni i petodnevni)3520 rsd / 13720 rsd
Ski instruktor (obuka – jedan sat)25/30eur
Obrok u restoranu600 rsd – 1500 rsd
Smeštaj (noćenje)2000 rsd – 12000 rsd
Transfer bus/kombi (povratna)4500rsd
ParkingGaraža Centar – 150/h / 1900rsd dan
Otvoreni parking 600/dan

Na stazi

Krenuli ste da osvajate vrhove i uživate u lepotama Kopaonika. Prosto ne znate koja je staza lepša – mali Karaman, Krčmar, Gobelja, Sunčana Dolina, Pančićev vrh – i jos 18 staza. Staze se po težini dele na plave, crvene i crne. Gradacija boja vam jasno govori da prolazite plave staze kada počinjete, a sa godinama iskustva i crne mogu postati pravi užitak. Važna informacija je da su retko sve staze u funkciji zbog količine snega i vremenskih uslova, ali polovina je dovoljna za užitak.

foto: InfoKop

Za skijanje mnogi ponavljaju staru mantru – ko jednom proba, uvek mu se vraća. I zaista je tako. Ovaj sport tera vaše telo da angažuje sve mišiće, a boravak na planinskom vazduhu vam rađa energiju koja će vas voditi ka još jednom spustu… I još jednom…

Pauza

Naravno, kakav bi mi bili narod da i na skijanju ne pronađemo vremena za kafu? Istina, u ovom slučaju će vam mnogo više prijati čaj ili vruća rakija. Samo nemojte preterati ili će vas san stići u divnim drvenim kafanama sa toplim ognjištima 😊

Na stazama i među stazama postoji veliki broj lokala gde možete uhvatiti predah, a naša preporuka je da ove godine boravite u baštama – i tako se pridržavate mera koje vladaju.

Nismo zaboravili ljubitelje dobrog zalogaja i ranog ručka – stoga nekoliko saveta: gibanica i pasulj u Jarmu, kupus iz lonca u Vučijoj stazi,sarme u Monsu, pita od borovnica u Skituljku… Nema na čemu, i drugi put!

Ako se niste prejeli, ostaje vam jos par sati uživanja na stazi dok sunce zalazi…

Noć na planini

Skijaški dani obično počinju oko 9 časova, a završavaju se zatvaranjem staza oko 16h. U zavisnosti od snega i sunca, ponekad ćete moći da ukradete još sat vremena ovog zadovoljstva. Ako se pitate da li je ovaj period kratak za uživanje na stazi – već drugog dana bićete vrlo umorni i spremni za popodnevnu dremku. A mnogi brzo produže i u noćnu turu spavanja. 😊 

Za neumorne posetioce na raspolaganju su i do 4 noćne staze koje rade u periodu 18h do 22h. Avanturi nikad kraja!

Za one koji traže noćni provod, veliki broj lokala na Kopaoniku može zadovoljiti i prestonicke potrebe. Oprez – cene su na pojedinim mestima vrlo visoke, a naš utisak je postoji dovoljan broj lokala gde ćete platiti račun na koji ste navikli u Beogradu. Ukoliko se odlučite da ostanete u smeštaju – što je vrlo preporučljivo u ovoj godini, postoje dostave hrane i marketi koji će zadovoljiti vaše potrebe. Ukoliko ste iznajmili neku lepu vikendicu, šta vam više treba od zvuka pucketanja vatre i laganih tonova Dobrivoja Topalovića…

Nadamo se da smo vam dovoljno zagolicali maštu i ubedili vas da posetite srpske planine ove zime. Ukoliko imate neki savet ili iskustvo koji želite da podelite, pišite nam u komentarima!

Vidimo se na planini! 😊

kopaonik

0 Comments

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!