" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

9 od 10 ljudi ne zna za srpski safari. Da li ste vi jedan od njih?

Kažu da na svahili jeziku safari znači putovanje.

Može se reći da je za TrippinSrbija srpski safari stil života.

Stoga, nije čudno što smo se mi obreli baš na mestu kao što je Krčedinska ada.

 

Vreo julski dan, gotovo preslikan iz onih turističkih kataloga za daleku nam domovinu safarija, prizvao nas je, kao krik lava koji se čuje kilometrima daleko, u novu avanturu!

A zna se ko su začetnici novog avanturističkog talasa domaćeg turizma, pa tako ni taj zov nije mogao ostati nezapažen.

Vaša putujuća petorka se spremila i krenula u pravu letnju avanturu – na domaći safari!

 

Sad vi verovatno mislite da se šalimo?

Safari, pa još srpski? U Vojvodini?

Krčedinska ada 2018. TrippinSrbija

Ne samo da se ne šalimo, već smo čvrsto rešili da vas ubedimo kako je upravo Krčedinska ada vaša sledeća letnja izlet destinacija.

Jer kao što i safari nalaže večno leto, tako i ovaj naš traži lepo vreme, kalendarski od maja do septembra.

Usidri se – avanutura tek tada počinje!

Čuveni restoran, koji se nalazi ispod impozantnog mosta preko Beške, polazna je tačka koja će vas odvesti na jedno od najfascinantnijih mesta u Srbiji.

Kraćom vožnjom čamcem preko karakternog Dunava, doći ćete do ovog prirodnog raja – onog o kome svaka životinja sanja kada zatvori oči.

A zvezde Krčedinske ade ne samo da žive taj raj, već ga svojim postojanjem takvim zapravo i čine.

Rezultat odluke.

A Dunav, da je čovek, bio bi jedan odlučan i prek muškarac. Na momente tvrdoglav ali onaj koga poštuju jer zna šta radi – stvorio je ovaj raj u kome svi možemo da uživamo, samo zato što je rešio da promeni svoj tok.

Ishod njegove odluke je 9km2 ostrva sa obalom dugačkom oko 10km.

A osim površine, čime je to još rezultiralo, pitate se?

Šta ako vam kažemo da je priobalje ade jedno od najvećih mrestilišta šarana u Evropi?

Da na Adi žive i rode, čaplje, orlovi belorepani?

Da leti ovde preplivaju i šakali, jeleni, divlje svinje i divlje patke kako bi iskoristili sve pogodnosti ovog plutajućeg raja?

Da su vrbe i kanadske topole ovde zaštićene?

A domaće životinje? Njih preko 1000…

E to je već posebna bajka…

Nekada davno na zelenoj adi živelo je oko 850 grla konja, preko 1000 grla krava, 3000 ovaca i isto toliko svinja…

Živeli su složno i u miru, deleći zajednicki prostor, ne dirajući jedni druge, poštujući prostor onog drugog i resurse kojima raspolažu…

Lekcija koja je, složićete se, danas možda i najneophodnija nama, kako volimo da mislimo za sebe – mislećim bićima.

Danas, ovaj raj nastanjuje nešto manje životinja, njih oko 500 – 1000  ali i dalje sa istim postulatima. Ovde se živi u skladu sa prirodom.

A mi smo imali tu čast da budemo na kratko deo tog raja.

Do Ade imate samo jedan put – preko moćnog Dunava. Mi smo imali privilegiju da nas do nje preveze nova generacija naslednika velikih dunavskih alasa – kapetan Aca. Možda će vas prevariti njegovi mustaći i naterati vas da posumnjate u njegovo umeće ali verujte nam na reč – u pitanju je pravi kapetan, dostojan te titule. A i ako nam ne verujete, sam će vas on demantovati u tim predrasudama.

Nakon kraće vožnje, stižemo do obale na kojoj nas čeka natpis –

Savremeni čoveče, stani malo, ovde je vreme odavno stalo. Čuvaj prirodu i njeno bogatstvo jer si i ti deo prirode.

Uverićete se u istinitost ovih reči onog momenta kada kročite sa čamca na adu. Savemeni čovek je ovde samo višak i zato se prepustite…

Važno je znati – za koga NIJE i za koga JESTE Krčedinska ada:

Krčedinska ada vodič

Vi koji ste se prepoznali u koloni JESTE, treba da znate:

 • obucite staru odeću i obujte patike (ne cipele na štiklu, ne sandale, ne papuče)
 • obavezno ponesite rezervnu odeću
 • ponesite šešir, kačket, bilo šta za glavu ako planirate šetnju po Adi
 • sunčane naočare
 • zaštitnu kremu od Sunca
 • zaštitnu kremu od komaraca, krpelja i buba
 • vodu

Nakon što se povežete sa svim životinjama i u dovoljnoj meri zadovoljite pažnju magaraca, toplo vam preporučujemo da malo istražite Adu. Čim se malo izmestite iz glavnog sastajališta životinja i ljudi, opiće vas miris divljeg bosiljka i divlje nane. Proći ćete pored stogodišnjih vrba i topola i ispod njihovih krošnji potražite spas od jakog Sunca.

Kako Krčedinska Ada nije “pravo” turističko mesto, već skup privatnih parcela, na kojima se odvija stvaran život i te životinje nisu tu zarad zabavljanja turista, već im je zaista ovo letnji dom, ne možete ovo mesto posetiti u samostalnoj režiji. Neophodno je da kontaktirate TO Inđija i naše drage drugarice Slađa i Maja će, u dogovoru sa domaćinima, organizovati izlet, kada za to bude prilike.

I kada odete – ne zaboravite – Čuvajte prirodu i njeno bogatstvo jer smo svi mi deo prirode!

 

Do sledeće avanture,

Vaša putujuća 5orka!

 

4 Comments

 • Igor

  Žena i ja skoro da smo krenuli dok nisam pročitao da moramo da se najavljujemo nekoj skraćenici “TO” šta god ona značila, i iste sekunde smo izgubili volju i želju da posetimo Krčedinsku adu, koju sam ja posetio bar 10 puta i nikada nisam išao najavljen i uvek sam dočekan domaćinski od strane domaćina i njihovih radnika, koji rado trguju sa posetiocima, prodaju što suhomesnate proizvode, ribu, prasad, jaja itd! Nije mi jasno iz kog razloga sad mora da se najavljuje nekoj TO Inđija, verovatno treba i da im se pošalje tj uplati koji dinar… Razočarani smo što se izmišljaju koje kakvi uslovi za koje domaćini nisu ni čuli i nemaju baš nikakvu komunikaciju sa TO Inđija, jedan od starijih domaćina sa kojima sam razgovarao telefonom me je pitao zar nije TO teritorijalna odbrana nije ukinuta🤔😁, znači i ne znaju da turistička organizacija Inđija postoji a kamoli ima ikakve veze sa njima…
  Inače sam oduševljen sa vašim radom i svaka vam čast na izboru mesta koje obilazite i prenesete nam prelepe prizore naše drage Srbije koja i u najtežim trenutcima kroz koje sad prolazi u miru pruža neverovatnu lepotu, HVALA VAM na svemu!

  August 4, 2018 - 3:00 pm Reply
  • admin

   Hehehe, znači ipak znate šta znači TO? 😀
   Domaćini su čuli za pomenutu skraćenicu i sa istom nemaju nikakav problem jer u saradnji sa njima primaju velike grupe, kako domaćih, tako i stranih turista. Tako da zaista ne znamo odakle vam info da oni “ne znaju” za njih i nemaju veze sa njima. I što bi ta saradnja uopšte bila problem, kada sarađujući imaju više turista, što je obostrana korist?

   Hvala vam na podršci i lepim rečima, veoma nam znače! Srdačan pozdrav za vas, Igore!

   August 5, 2018 - 9:40 am Reply
 • Andrija

  Do Krcedinske ade se moze i kopnenim putem kada Dunav malo opadne,licno sam probao tu rutu prosle godine.Ide se do sela Gardinovci via Kovilj,bukvalno pred selom ili na samom ulazu je put sa desne strane posut rizlom.Slediti taj put dokle se moze,tu ce verovatno videti automobili od pecarosa pa odatle nastaviti peske.Od te tacke do mesta gde su zivotinje ima 2-5 do 3 km sto neki moraju imati u vidu.Za one koji zele obogatiti dan nek porane na recimo nedeljnu sluzbu u manastir Kovilj ,koja je cuvena po vizantijskom pojenju .A nakon KA trekinga mogu se okrepiti u ponovo otvorenoj cardi “Na kraju sveta” koja je lepa ali ipak ne sija sjajom starog vlasnika Djoke Varenike…..

  July 7, 2019 - 4:40 pm Reply
  • admin

   Super! Eto i za ljude koji žele da imaju i trening u toku dana, u vidu pešačenja 🙂

   July 16, 2019 - 9:35 am Reply

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!