" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Tajna vodenog cara

Koliko puta ste uzeli mapu u ruke i shvatili da vas pogled instiktivno vuče ka nekoj određenoj regiji? Naši pogledi su često usmereni ka Istočnoj Srbiji i Podunavlju. I zasigurno, ne postoji lepši put u Srbiji, do onoga koji vas vodi kraj Danubiusa, vodenog cara Evrope kroz njegov najuži deo – Đerdapsku klisuru.  

Sklad

Naša vesela četa (avan)turista ovog puta nalazi smeštaj u mestu gde su službovali Kapetan Miša Anastasijević i Vuk Karadžić. Da razgrnemo plašt sumnje, govorimo o Kladovu. Ovaj rečni gradić našao je svoje mesto na samoj granici sa Rumunijom. Ime je dobio po glagolu kladiti, stavljati odnosno skladištiti. Tokom leta u grad se vraćaju mnogi pečalbari, a Rumuni iz obližnjeg Severina (koji je uzgred 10 puta naseljeniji od Kladova) dolaze da uživaju u srpskoj kuhinji. Naš večernji dolazak smo iskoristili da posetimo centar koji vrvi od navedenih posetilaca. Ljubazni domaćini Igor i Adela su pričali o ovdašnjim prilikama i laganom buđenju turističke ponude Kladova. Kao i uvek, mi smo tu da damo vetar u leđa ovom plemenitom poduhvatu!

Jedna barka i Trajanova garda

Budimo se na samoj obali Dunava. Domaća kafa, lagani doručak i spremni smo za nastavak avanture. Dolazimo u Tekiju, mesto nadomak Kladova i ukrcavamo se na našu barku. I kako opisati sunčano jutro na reci? Priznajemo, nismo vrsni poznavaoci klasične muzike, ali možemo da osetimo šta je inspirasalo delo Johana Štrausa o Dunavu. Naš kapetan nas sigurno dovodi do spomenika vremena antičkih – Trajanove table. Na njoj između ostalog piše:

…Nerva Traianus Augustus … montibus excisis anconibus

sublatis viam refecit …

U prevodu – car Trajan je sa svojom vojskom isklesao planine i napravio put. Zanimljivo da je ovaj car bio prvi koji je bio usvojen od strane prethodnog cara. Dunavski put je probijen u njegovo doba, a sama tabla izmeštena na sadašnje mesto tokom gradnje hidrocentrale Đerdap. Kažu da je na putu pronađeno još tabli, koje nažalost nisu sačuvane. Vožnja Dunavom će vas dovesti do mesta gde se tok sužava najviše u Evropi. Mesto na kojem su stene pokušale da zagrle reku, neodoljivo podseća na priču o stenama na kojim je stajao Kolos sa Rodosa. Tokom plovidbe, neumitno ćete osetiti i pogled Trajanovog suparnika – kralja Decibala.

 

Lepotica Diana

A odakle je Trajan posmatrao kretanja Decibalovih trupa? Veruje se da je to bila tvrđava Diana. Naš umetnik Bojan je ovekovečio ovo strateški važno mesto odakle se kontrolisao vodeni saobraćaj.

Sama tvrđava je bila spaljivana i obnavljana sve do Slovenskih prodora u VI veku. Od tada gubi svoj strateški, ali ne i istorijski značaj. Raduje nas što smo ugledali veću grupu turista koja je posetila ovo zdanje i dajemo ideju TO Kladovo – zašto ovaj prostor ne bi postao dom neke manifestacije u saglasnošću sa arheološkom zajednicom?

Freskopis u jeku

Put kroz vreme nekad vodi svetlosnim tunelom, a u našem slučaju makadamom do atara sela Manastirica. Ovde se nalazi istoimena crkva koja datira iz srednjeg veka. Još jedna u nizu pravoslavnih svetinja na ovom području, ali je posebna po jednoj činjenici. Ovo je jedino mesto u kome se neprekidno održavala služba i za vreme osmanske vladavine, na putu od Kladova do Smedereva. A dolazak nije bio slučajan, imali smo priliku uživo da vidimo i čujemo kako se odvija freskopis. Vizantijska plava će vam očarati pogled, a ovde su pohranjene – čestica časnog krsta i druge relikvije donete iz Svete zemlje.

Tirkizna tajna

Naši čitaoci koji tragaju za čudima prirode se neće razočarati u ovom kraju. Za to se pobrinula boginja prirode Diana koja nam je podarila – vodopad Blederije.

Krenite putem od Kladova ka Brzoj Palanci i skrenite ka selu Reka. Zemljani put i uski mostovi će vam podići adrenalinske apetite. I onda dolazite do Blederija. Trenutak neverice. I dok pišemo ove redove, ne uspevamo naći metaforu da opišemo naše iskustvo. Samo ćemo dati preporuku: izletnička korpa, šetnja i romantika na podunavski način – to su Blederije!

Apolodorov poduhvat

Most koji je spajao Gornju Meziju i Dakiju danas bi spajao selo Kostol (sa srpske strane) i Turn Severin (sa rumunske strane).
Iako je ovaj graditeljski poduhvat, čuvenog Apolodora iz Damaska, čitavih 1000 godina važio za najduži most ikad sagrađen u svetu, danas je od njega vrlo malo ostalo.


Trajanov most je i prvi most napravljen na Dunavu!
Čuli smo i čitali o hologramu koji je planiran, još 2008. godine, da spoji dve obale i na taj način dočara monumentalnost ovog antičkog čuda. Ostaje nam samo pitanje kada će se ova ideja relizovati.

Plažni raj

Prokleto je vreme – sporo teče tokom rada, a proleti kao uragan tokom uživanja. Tako smo se osećali dok smo čekali zalazak sunca na gradskoj plaži. Nedavno smo govorili o letovanju u Srbiji i ponosno stavljamo ovaj kraj na listu predloga. Avanturisti, istoričari, hodočasnici i ljubitelji prirode. Koga smo zaboravili? Naravno, naši momci su tu skočili u glas – gde su gurmani? A o hrani je suvišno pisati. Ali evo tajne preporuke – som na roštilju. Nema na čemu i prijatno vam bilo!

 

Nije bogat onaj koji puno ima, nego onaj kome malo treba. A nama je Srbija ponudila mnogo, više nego što nam je potrebno za uživanje, naše je samo da se prepustimo doživljaju.

 

Svaki vikend je nova prilika.

 

Nemaš izgovor, obiđi Srbiju!

5 Comments

 • Sonja

  Putujuća Petorko, sjajni ste!!! Vi ste neverovatna inspiracija svima nama koji živimo u Srbiji, da, napokon, zavolimo zemlju u kojoj smo rođeni i u kojoj ćemo provesti čitav životni vek! Sva ova prelepa mesta su nam na domak oku, ali, avaj….ispadaš “glup u društvu” ako nisi obišao evropske prestonice, preleteo Atlantik, pohvalio se da si obišao i Dubai i Abhu Dabi, umesto da pokažeš prijateljima koliko si ponosan na instirijsko nasleđe i prirodne lepote svoje domovine….
  Srećna vam buduća krstarenja po Srbiji!
  Radujem se vašim novim pustolovinama!

  September 19, 2018 - 10:30 am Reply
  • admin

   Draga Sonja,

   Hvala vam na ovako lepoj poruci, zaista nam znači.
   Zbog svega toga jednoglasno kažemo – Nemaš izgovor, obiđi Srbiju!:)

   Veliki pozdrav od Putujuće 5orke!

   September 19, 2018 - 7:16 pm Reply
 • Igor Stanković

  Poštovana putujuća 5orko,
  jako ste me inspirisali da se pokrenem, voleo bih da odem sa porodicom (moja 5orka) baš na ovaj vaš put. Mislim da je Srbija prelepa i da zaslužuje da je više obilazimo, upoznajemo i čuvamo u krajnjoj liniji. Voleo bih kada bi mi pomogli još malo da se pokrenem sa nekim info-podacima: Gde ste i kako našli smeštaj, čamac i mape puta do tvrđava i vodopada, koliko vas je taj put koštao i da li je izvodljiv u jesenje doba.
  Hvala vam unapred, i nadam se da ću moći da krenem vašim putevima , ovom i nekim budućim.
  Želim vam dobar provod i da trajete
  pozzz
  igor

  September 24, 2018 - 3:11 pm Reply
 • 43 najlepša mesta u Srbiji koja morate posetiti - Lena's passport

  […] Foto: Putujuća petorka @trippinsrbija i autori bloga trippinsrbija.com […]

  April 29, 2020 - 1:57 pm Reply
 • 43 najlepša mesta u Srbiji koja morate posetiti i Rent a Car SkyRoads Niš – Skyroads – Rent a car Niš ✔️

  […] Foto: Putujuća petorka @trippinsrbija i autori bloga trippinsrbija.rs […]

  April 14, 2021 - 3:12 am Reply

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!