" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Sve vam piše – ali ako baš morate, pitajte

Sede njih devet i posmatraju svet sa Olimpa. Zaštitnice različitih duhovnih aktivnosti čoveka. Gledaju se. Melpomena gotovo da ne može da veruje da je došao njen red, a Talija ne zna šta bi rekla. Klio razmišlja gde je pogrešila. Ostale ćute.

Tamo gde su Zevsove ćerke

Međunarodni savet muzeja kaže da je muzej „neprofitna, stalna institucija u službi društva i njegovog razvoja, otvorena za javnost, koja stiče, čuva, istražuje, komunicira i izlaže materijalnu i nematerijalnu baštinu čovečanstva i njegovog okruženja za potrebe obrazovanja, istraživanja i uživanja“.

Izvori kažu da su prvi muzeji u Srbiji osnovani u drugoj polovini 19. veka, a da je za otvaranje prvog srpskog muzeja 1844. godine zaslužan Jovan Sterija Popović, tadašnji ministar prosvete. Njegovo novootvoreno veličanstvo – Narodni muzej u Beogradu.

U Srbiji danas ima oko 100 muzeja i mahom se nalaze u zgradama koje su i same kulturna dobra da zavređuju zaštitu države. (a da li je stvarno imaju ili je i to još jedno slovo na samrtničkoj papirnoj postelji, procenite sami, pa ne mora sve Putujuća 5orka da vam otkriva).

Gde je ta publika?

Najosnovnija briga muzejskog radnika treba da bude – kako privući i zadržati publiku. Ako uzmemo u obzir da je uveliko 21. vek i da su očekivanja društva i zahtevi publike u odnosu na muzeje i turizam sve veći, valjalo bi ih i ispuniti. Bar neke. Od muzeja se očekuje da bude otvoren. (teška kategorija za neke od njih u Srbiji). Pored faktičke otvorenosti imamo i onu metaforičku – da budu otvoreni PREMA publici, posetiocima, da pokušaju da ih animiraju širokom lepezom sadržaja osim izložbi, za koje se očekuje (ooo, zahtevi, straaašni zahtevi) da budu atraktivne i u potpunosti okrenute novim tehnologijama.

Eho

Ok, vratimo se u realnost – muze plaču, plače i TrippinSrbija, čuju se vapaji radnika kako bi oni rado ali nema sredstava, u muzeje se ne ulaže… Sve je to istina, ne sporimo. Teška je situacija, kultura je na izdisaju ali zašto joj i sami zadajemo smrtonosni udarac sa upornim i zaglušujućim – „sve vam piše, pa ako budete imali pitanja…“. Ta bolna repeticija koja na tren prestane, a onda svevampišepaakobudeteimalipitanja svevampišepaakobudeteimalipitanja svevampišepaakobudeteimalipitanja…
Da li se tako brani kultura i nasleđe koje imamo na ovim prostorima? Je li to recept da vam se ponovo vratimo? Ili je baš u tome caka, da više nikada ne dođemo i nikome ne preporučimo.
Jasno je da ne možemo da dobijemo bitku sa trendovima. Love nema. Nećemo još izvesno vreme modernizovati naše muzeje. Ali koliko košta entuzijazam? I ne počinjite. To su izgovori.

Ingliš

Često čujemo komentare – „zavisi na koga naletite“. Verovatno. Nego, gde beše onaj spisak potrebnih kvalifikacija za dobijanje mesta kustosa? Ok, nismo ga ni mi videli. Praksa nam kaže da je važno biti elokventan, potkovan znanjem o sadržaju muzeja, u proseku većem od onog koji ima (prosečan) turista i znanje engleskog jezika, kako se ne bismo sramotili pred svetom.
Mada, ko zna – ju ken rid it on d vol!

Nije sve tako crno

Za ovih 3 godine i više od 16k km po Srbiji, imali smo prilike da posetimo dovoljan broj muzeja, taman toliko da nas više nije sramota da pokažemo nezadovoljstvo. Ali akcenat želimo da stavimo na svetle primere!
Kustosi koji zaslužuju aplauz, koji će nadjačati eho, nalaze se u:

 • Belo brdo Vinča (iako je imao zakazanu grupu kroz pola sata, ostavio nas je bez teksta entuzijazmom i pažnjom koju nam je poklonio da dočara onaj skroman prostor, a svetsku priču na domaćem terenu)
 • Šumarice (sugerisala na šta da obratimo pažnju i podelila sve one pojedinosti zbog kojih nam se koža ježila)
 • Ilianum (prava umetnička duša koja će vam dočarati izuzetnost Ilije Bosilja, slikara koji je u poznim godinama osvojio svet, a više o tome saznajte ovde)
 • Tuneli na Petrovaradinu (znalac zbog koga nikada više nećete isto gledati na lepoticu na Dunavu)
 • Sremski front (čak je ni spoljna temperatura u minusu a i telesna koja ukazuje na prehladu nisu sprečile da nas sprovede)
 • Terra Kikinda (na radnom mestu, iako je sneg do kolena i termometar pokazuje -8, u muzeju koji nema grejanje, uveo nas je u svet terakote)
 • Viminacium (i pored 80oro dece na zakazanoj đačkoj ekskurziji, posvetila nam je pažnju i dočarala čudesni svet arheološkog parka)

Kultura živi na entuzijazmu. Ne ubijaj je.

2 Comments

 • Sonja

  Iako sve pise, ne zamerite, dodala bih nesto.
  Kao naciji kojoj kultura nije bas bliska, uspostavljanje Dana muzeja je revolucionarni poduhvat sa ociglednim pozitivnim rezultatima. Rekla bih da zapravo ni sami nismo svesni koliko smo gladni muzeja i kulture.
  Nema love i to na mnogim nivoima koci muzeje a i posetioce. Ipak, radno mesto kustosa npr. bi trebalo da podrazumeva entuzijastu obradovanu mogucnoscu prenosenja znanja posetiocima za platu koja je verovatno visa od republickog proseka.
  Potvrdila bih veliko zadovoljstvo posetom Viminacijumu, Sumaricama, Terra Kikindi. Dodala bih Narodni muzej u Valjevu, Smederevsku tvrdjavu kao muzej na otvorenom i Zmajev muzej u Sr. Kamenici. Najvece razocarenje – Muzej Stara livnica u Kragujevcu, koji je vikendom zatvoren.
  Puno vas pozdravljam i zelim vam srecne puteve!
  Sonja

  February 7, 2019 - 8:32 am Reply
  • admin

   Draga Sonja,

   Hvala vam što ste nam pisali.
   Slažemo se sa vama u potpunosti.
   Ne zamerite vi nama što ćemo ovo dodati – Ako je novac jedino merilo motivacije i entuzijazma, čini nam se da nećemo daleko dogurati. Evo mi već 4 godine promovišemo Srbiju na najbolji mogući način kao građani, iz čiste ljubavi. Način na koji to radimo, mnogi iz turističke struke komentarišu da bi nas učinio milionerima u drugim državama, koje bi umele da prepoznaju značaj onoga što radimo. Ali nas ne sprečava, niti ograničava to što od ovoga ne zarađujemo jer ono što činimo, prvenstveno za nas same, a onda i za društvenu zajednicu i Srbiju, mnogo je veće bogatstvo od bilo kog materijalnog.

   Putujuća 5orka srdačno uzvraća pozdrave!

   February 7, 2019 - 9:33 pm Reply

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!