" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Stazama ljubavi

Ukoliko ne volite romantiku, nemojte da čitate ovaj tekst 🙂

Ljubav ima mnoge oblike i načine kojima se dokazuje.

Mi smo otkrili ljubav u gotovo svakom delu naše zemlje – otkrili smo ljubav prema Srbiji, ojačali prijateljsku ljubav unutar naše male grupe, a otkrili smo i neke stare ljubavnike nastanjene na ovim prostorima.

A da li ste ikada razmišljali o tome kako je baš ljubav bila ta koja je menjala izgled naše zemlje i uticala da ona izgleda ovako kako izgleda?

Ne, mi ne sporimo – ratovi i istorijske okolnosti su kroz vekove promenili ovo podneblje. Ali ovaj tekst će vas voditi kroz jednu lepšu i, po našem mišljenju, jaču silu koja je uticala na geografiju i istoriju Srbije – Ljubav.

Dokaz jedne grofovske ljubavi možete videti u Sremskoj Kamenici, središtu ljubavi grofa Gvida Karačonjija i mlade grofice Marije Marcibanji. Ljubav jednog grofa je učinila to da je on za svoju dragu napravio park (današnji Kamenički park) jer je ona više volela da živi u Beču. On je našao najbolje stručnjake iz hortikulture, kako bi uredio vrt po ugledu na Marijin voljeni Beč. Tako je nastao park zaljubljenih gde su posađene retke vrste drveća, napravljeno je šetalište pored obale Dunava, izgrađeno veštačko jezero u kojem je bilo riba i postavljene su kamene skulpture, koje se tu nalaze i danas na tzv. Brežuljku ljubavi.

Malo srednjovekovne ljubavi možete iskusiti u dolini jorgovana, na potezu duž Ibra od Kraljeva ka Novom Pazaru. Posebno lep predeo u proleće, kad jorgovani procvetaju, i kad vas ceo ovaj kraj podseti na priču koja stoji iza opojnog mirisa jorgovana. Na mestu gde je bilo samo sedište srpske srednjovekovne države, tadašnji kralj Uroš I zasadio je ovo cveće u čast dolaska francuske princeze, kasnije srpske kraljice, njegove supruge, Jelene Anžujske. Sličan poriv kao i grof, imao je srpski kralj – želeo je da njegovu dragu Srbija podseća na njenu rodnu Provansu. Jelena Anžujska je kulturološki doprinela razvoju tadašnje srpske države, poznata je i činjenica da je baš ona na dvoru imala prvu biblioteku, kao i da je organizovala prvu žensku školu u tadašnjoj Srbiji.

Na koga je despot Stefan Lazarević mislio pišući Slovo ljubve, nama nije bitno. Manastiri Manasija i Koporin, zadužbine despota, podsetili su nas na ovu pesmu u prozi. Misao o lepoti, ljubavi i razumevanju protkiva se kroz svih 10 strofa, a mi smo srž našli u sledećim stihovima, sa kojima se u potpunosti slažemo!

Ovo sve, ipak,
i druga čudna dela Božja,
koja ni oštrovidni um
sagledati ne može,
ljubav prevazilazi.

Vratimo se u moderniju istoriju Srbije. Tvorac moderne srpske države, i rodonačelnik dinastije Karađorđević – Đorđe Petrović poznat je kao hrabar, naočit čovek svog vremena. U narodu su poznate i legende u kojima je njegovo junaštvo bilo presudno i prilikom biranja supruge. Prema jednoj od tih legendi, Karađorđe je, kad je došlo vreme da se ženi, samo otišao u kuću Jelene, koja je bila poznata po lepoti, i zaprosio je, a njemu niko nije smeo da kaže ne. Sa druge strane, postoji i verzija priče kako je upravo Karađorđe spasao Jelenu i njenog oca od Turaka, i da mu je ona još tada, kao petnaestogodišnja devojčica, zapala za oko. Crkva u Goroviču, iako neobeležena i u jako lošem stanju, je mesto gde su se Đorđe i Jelena venčali, veruje se, 1785. godine. Meštani veruju da se baš u ovoj crkvi Karađorđe i krstio i sa ustanicima pričestio, neposredno pred prvu srpsku bunu.

Nisu sve ljubavi bile srećne. Na Vražjem kamenu ćete čuti legendu o jednoj nesrećnoj ljubavi, zbog koje se u crkvi na vrhu Vražjeg kamena niko ne venčava i ne krsti. Ljubav momka i devojke je bila jača od protivljenja njihovih porodica. On – jedinac iz najbogatije kuće, ona – lepotica iz najsiromašnije. Ljubav ipak pobeđuje i oni odlučuju da se venčaju baš u ovoj crkvi. Tik nakon venčanja, mladoženja je zajahao okićenog konja. Konj se uplašio od vike i muzike svatova, te pojurio i survao u provaliju, sa mladoženjom na leđima. Videvši to, devojka je skočila sa svog konja, potrčala prema litici i skočila za svojim dragim.

Vranje i Vranjanci nose sa sobom poseban temperament juga. Pesma koju je opevao Staniša Stošić, Lela Vranjanka, smatra se nezvaničnom himnom Vranjanaca, a posvećena je istinitoj ličnosti iz ovog grada koju je pisac pesme, Dragan Toković, inspirisan lepotom ove žene, napisao za jedno veče tik nakon upoznavanja Vranjanke Jelene Đorđević. Oni nikada nisu bili u ljubavnoj vezi, videli su se za života tek 2 puta ali je iza tog jednog susreta ostala pesma koja se i danas u kafani ne preskače.

Vranje krije još jednu ljubavnu priču. U ovom gradu se nalazi Beli most ili kako se još naziva Most ljubavi, svedok jedne zabranjene ljubavi. Podignut je u čast velike ljubavi između Ajše, Selim-begove ćerke i čobanina Stojana, koji je, po predanju, svakog jutra pevajući pored Selim-begove kuće, terao stado na pašu. Iz svoje sobe, krišom ga posmatrajući, Ajša se zaljubila u njega. Vranjanskom čaršijom su abrovi ubrzo počeli da kruže o ovoj ljubavi. Tako je glas došao i do strogog Selim-bega, koji je primetio da mu se ćerka iskrada iz kuće. Jednog dana, pođe on za njom i pored potoka pronađe zagrljene Stojana i Ajšu. Razjaren, uperi pušku u Stojana, ali ga Ajša u tom momentu zakloni svojim telom. Metak je pogodio Ajšu, a kada je Stojan video da je njegova ljubav mrtva oduzeo je sebi život. Beli most je beg podigao na mestu pogibje dvoje zaljubljenih 1844. godine.

Ljubav se događa na svakom koraku, u svakom kutku naše zemlje i u svakoj istorijskoj epohi. Ona je stalno mesto koje spaja prošlost sa sadašnjošću, a predstavlja i most za budućnost u kojoj ne smemo dozvoliti da se ovakve stvari zaboravljaju.

Podsetite svoje voljene na ove primere, i odvedite ih na neko od ovih mesta – prošetajte Kameničkim parkom, udahnite miris jorgovana kod Magliča, zajedno nađite crkvu u Goroviču, popnite se do Vražjeg kamena i zapevajte vranjansku himnu u kafani. Ispričajte im pozadinu ovih priča, i pokažite im koliko su oni vama važni!

 

3 Comments

 • Impresioniran

  Divan tekst, divna tema i velika istina o kojoj se malo zna.
  Malo je reci da sam odusevljen 🙂

  November 11, 2017 - 5:22 pm Reply
 • Marina

  Prelep inspirativan sajt. Planiramo sa porodicom na mini uskrsnji odmor u Srbiji. Odabracemo neki od vasih predloga. Predlazem da dodate i jedan kalendar koji ce beleziti najvaznije lokalne dogadjaje godine koje vredi posetiti. Marina

  March 31, 2018 - 10:14 am Reply
  • admin

   Draga Marina,
   Hvala vam na lepim rečima i ideji, uzećemo to u razmatranje. 🙂
   Pozdrav!

   March 31, 2018 - 6:37 pm Reply

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!