" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Jegrička princeza

Za uživanje u netaknutoj prirodi ponekad nije potrebno da odete daleko od velegrada.

U neposrednoj blizini Novog Sada nalazi se park prirode Jegrička bara, koji se nalazi pod zaštitom države, kao prirodno dobro III kategorije.

Ne dajte da vas sama kategorizacija prevari. Park prirode je, po tome, od lokalnog značaja za opštine na čijem području se nalazi – Temerin, Bačka Palanka i Žabalj. Po našem mišljenju, nepravedno zanemaren lokalitet pored Obedske i Carske bare, s obzirom na potencijal kada je eko-turizam u pitanju.

A ukoliko ga posetite i iskusite iz prve ruke, biće vam jasno da zaslužuje i mnogo viši stepen zaštite.

Mi smo Park prirode Jegrička posetili u junu 2017. u mestu Žabalj, koji se nalazi samo 30ak km od Novog Sada.

Iako smo zbog razdaljine Beograd – Žabalj, nemionovno, za prevozno sredstvo do destinacije odabrali kola ali imajući u vidu da je nas u njima uvek petoro, naša eko-svest nikad ne spava!

RAZNOLIKOST

Odmah nam je privukla pažnju nestvarna žuta boja cvetova koja delimično pokriva Jegričku u ovom delu godine i posebno čini kontrast sa bojom reke i neba. Verujemo da ne biste bili sigurni da je ova fotografija nastala baš u Srbiji, a još manje da se ova prirodna lepota nalazi na manje od 100 km od Beograda.

Iskoristili smo priliku da ovaj deo parka prirode Jegirčka obiđemo peške, iako staze u ovom delu nisu uređene, a potencijal je svakako tu. Oduševljeni pejzažima i nestvarnim zvucima ptica koje smo svuda oko nas čuli, tog vrelog junskog dana uživali smo, kako u šetnji, tako i na plaži u Žablju ispod suncobrana koji su ovde postavljeni. Slučajna prilika nam se ukazala i iskoristili smo je da u drvenom čamcu i veslajući uživamo u ovoj princezi i sa vode. Ova vrsta aktivnosti može da bude vrlo interesantna turistima, pored pešačkih i biciklističkih tura koje bi se ovde mogle organizovati.

Veliki broj retkih ptica koje ovde nalaze svoj dom su doprinele da ovaj lokalitet 2009. godine bude proglašen za lokalitet od međunarodnog značaja za ptice. U prilog tome ide i činjenica da se ovde nalazi jedino gnezdilište crne čigre u Srbiji, i da se ovde gnezdi i globalno ugrožena vrsta – patka njorka.

Iako nismo bili te sreće da vidimo nijednu od ovih vrsta, Jegrička je poznata kao i stanište vidri, koja se nalazi na svetskoj crvenoj listi zaštićenih vrsta. Ovde je takođe i stanište barskih kornjača.

Dečija pesmica Čika Jove Zmaja “Sedi žaba sama na listu lokvanja…” nas je definitivno asocirala na ovo mesto. Lokvanji na sve strane! Posebno se ističe prisutnost belog lokvanja, koji se nalazi na listi prirodnih retkosti Srbije.

POTENCIJAL

Ljubitelje ribolova će obradovati informacija o tome da je ribolov ovde dozvoljen. A posebno to što je ovde zabeleženo postojanje 22 vrsta riba. Na samom obodu Žablja, nalazi se ono što ribolovci nazivaju Žabaljska Princeza, a predstavlja prostor za sportski ribolov. Sigurni smo da ćete uživati pored vode jer kaže se, a mi proverili u praksi, da voda provereno oslobađa od stresa!

Kupanje u Jegričkoj i uživanje u zasigurno posebnim prirodnim lepotama koje karakterišu ovaj lokalitet, okrepilo nas je od gradske vreve i užurbanosti.

Svakako postoji veliki potencijal koji se ovde može dalje razvijati, i nadamo se da će se dalje ići u tom smeru. Dalji razvoj ekoturizma je imperativ za ovu oblast. Rekreacija, edukacija, eko-turizam i dalji razvoj eko-ugostiteljstva su samo neke od oblasti u kojima bi Jegrička pokazala svoj puni sjaj.

Kada grane prvo sunce i temperatura dosegne prigodan plus, iskoriste lepo vreme i idite na izlet u ovaj jedinstven predeo, upoznajte se sa nekim od zaštićenih vrsta, uživajte u prelepim pejzažima kojih je ovde na pretek i provedite dan u prirodi.

Trippin Srbija vam garantuje – nećete zažaliti!

 

PS. A kada radiš nešto dobro, priznanja su neminovna! Učestvujući u takmičenju za dodelu nagrada za održivi turizam, upravo sa ovim tekstom i promocijom Jegričke smo dobili priznanje i pokupili veliki aplauz na dodeli, na šta smo veoma ponosni.

Nemaš izgovor, obiđi Srbiju!

0 Comments

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!