" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

BITKA MEĐU OBLACIMA

Tamo daleko, u zapadnoj Srbiji ugnezdio se sivi soko na piramidi od kamena. I on je kamen, ali kažu kad sneg oveje Gučevo i zabele se vrata Jadra, tad oživi i raširi svoja krila. A mala su mu krila da pokrije sve vrhove i proplanke ove gorde planine. A proplanci, rovovi i šuma gusta, govore o bici među oblacima, o nepokorenoj armiji koja leži pod zemljom krvlju pričešćena.


Tamo negde u Saraj gradu, kroz koji mlada Bosna teče, udari jedan gavran mladi na budućeg cara. Nije se hteo pokoriti, niti zulum više trpeti mladi gavran. Plamen bljesnu i nastade aždaja koja je namerila Evropu progutati. Srbiju je htela prvo osvojiti i tu naši junaci zauzeše večni stav.

Rovovski.

Komandant Poćorek je smatrao da Srbiju treba slomiti kroz vrata Jadra. Tu je ustremio armiju od 125 hiljada vojnika. Na drugoj strani štitove podigoše oko 60 hiljada branilaca. Razlika u municiji i opremi je bila ogromna, ali boj ne bije svijetlo oružje… Bezbroj paklenih dana ratovalo se na frontu dugom deset kilometara. Kako su neprijateljske granate nemilosrdno tukle, usled nedostatka municije, jedini odgovor je bio rovovska borba. Tokom noći divizije su kopale rovove da bi se približile neprijatelju, a tokom dana je nastupala borba prsa u prsa. Rovovi su ponekad bili udaljeni svega nekoliko metara, a najhrabriji su prokopavali put od srpskih do austrougarskih rovova i dizali skladišta municije u vazduh. Na taj način neprijateljski uspeh ostvaren tokom dana, brzo je nestajao pod okriljem noći.

Borba za slobodu.

Čelična jesen koja je obuhvatila zapadnu Srbiju izgledala je kao uragan koji nezaustavljivo ruši sve pred sobom. A magla je obasula najviše položaje i bitka se vodila u oblacima. A zar to nije božanski usud, svoju slobodu klesati u kamenu planine pa se vozdići stepenicama stradalnika do kapije večnosti.

Ne mora svaka bitka biti dobijena da bi put slobode prokazao. Jednog novembarskog dana pala je kota 708 i voda Eminova, pa se vojska povukla na obalu Štire. Od pokušaja blickriga neprijatelj je završio sa Pirovom pobedom, ostavši dva meseca u obruču prkosne planine. A mislili su gotovo je, i da će se srpski seljak umiriti. Ubrzo će ih talas Kolubare poklopiti, a to je već neka druga priča…

Da ostane večni spomenik vremenu, na Crnom Vrhu kosturnica stoji. Piramida hrabrih ne da zaboravu priču hiljade vojnika koji su svojim delima postali besmrtni. A oko nje prostiru se zimzelena stabla.

Može neko šumu poseći ali mi ne smemo zaboravom o koren udariti – nikada.

Naši preci su vodili bitke za slobodu, a naš zadatak je da tu slobodu sačuvamo. A jedan od načina podsećanje na slavne junake naše prošlosti i na pokazivanje svetu –

Svake godine hiljade turista prisustvuje manifetacijama kojim se obeležavaju bitke u Vaterlou, Verdenu, Staljingradu…  Nikad dockan nije da i mi podsetimo svet na puteve Prvog svetskog rata i na časnu borbu jednog malog naroda u broju, a velikom u žrtvi za slobodu.

Nemamo izgovor, poštujmo istoriju!

8 Comments

 • Н

  Текст је добар, али би био визуелно лепши да је на ћирилици, моје мишљење 🙂

  March 15, 2018 - 4:16 pm Reply
  • admin

   Hvala na komentaru. Pozdrav

   March 15, 2018 - 11:59 pm Reply
 • Irena

  Fantastican tekst! Bravo! 👏👏👏

  March 16, 2018 - 1:32 pm Reply
  • admin

   Hvala lepo!!!

   March 16, 2018 - 2:05 pm Reply
 • Snežana

  Vaše interesovanje za svaku lokaciju u našoj zemlji koju posetite je fascinantno! Jedinstven pristup. Hvala vam za sve lepe tekstove o našem kraju, i za ovaj naravno. To je mnogo više od turizma, to su prava studijska putovanja, u slici i reči.
  Nemam izgovor!

  March 18, 2018 - 6:48 pm Reply
  • admin

   Draga Snežana,

   Hvala vam puno na lepim rečima, veoma nam znači!

   Pozdrav od putujuće petorke!

   March 25, 2018 - 4:01 pm Reply
 • admin

  Hvala od srca na divnom komentaru! Prenećemo autoru 😉

  March 25, 2018 - 4:01 pm Reply
 • Petar Ilić

  Os rca Vam hvala za ovaj divni tekst i podsećanje na one koji dadoše svoje živote za otadžbinu. Na žalost naš narod i država ih se retko sećaju i ne odaju im dužno poštovanje. Neka je večna slava herojima palim za slobodu!

  November 13, 2018 - 11:52 am Reply

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!