" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Avantura počinje sa kafom

Svega toga ne bi bilo da dobri pastir Kaldi Etiopijski nije uočio neobičnu živahnost svojih ovaca jednog toplog popodneva. A razlog za njihovo ponašanje bio je – ručak.

Žbunasta biljka koju su životinje obedovale podigla je njihovo raspoloženje kroz dejstvo onog što je danas poznato kao kofein. Legenda kaže da je ovom neobičnom događaju posvedočio monah iz obližnjeg svetilišta, te da je plodove ove biljke poneo svojoj monaškoj braći. A rezultat je bio sličan – monasi te noći nisu oka sklopili usled dejstva kofeina.

Proći će još nekoliko stotina godina dok biljka coffea ne pronađe svoju pravu ulogu u ljudskom životu. Za to možemo da zahvalimo Arapima, koji su prvi počeli da prže zrna i prave napitak koji će ubrzo postati poznat kao – KAFA!

Dugo se kafa ispijala samo na prostoru Bliskog istoka, dok mladi indijski putnik-namernik, Baba Budan, nije prošvercovao malo kafe na područje Evrope. XVI vek je doba ekspanzije kafe, počevši sa prodorom Osmanlija u Evropu, a zatim i zbog italijanskog shvatanja ponude i potražnje.

U vekovima koji slede kafa će pronaći svoj put do svakog kutka u svetu.

I baš kad ste pomislili da će ova priča olako proći bez Srba – prevarili ste se! A razlog nije samo naša oduševljenost kafom, nego i stvaranje jedinstvene društvene institucije u Evropi. A ona je stvorena negde pokraj ušća Save u Dunav i dobila je ime – KAFANA! Naime, nakon osmanlijskog prodora u centar Balkana dolazi do porasta kulta ispijanja kafe – a naši dovitljivi preci smestili su ovaj ritual u komercijalni prostor i eto nama (i svetu) kafane.

Na početku ovog milenijuma možemo sa sigurnošću da kažemo – kafa je deo naše svakodnevnice. Šoljica kafe je našla svoje mesto u svim vremenima i aktivnostima tokom dana, pa tako možemo prepoznati tipove kafa u odnosu na događaje čiji je ona verni pratilac.

Prva jutarnja

Alarm je zazvonio i novi radni dan počinje. Ali koga je briga za to, okrenimo se još jednoj rundi spavanja!

Ipak, osećaj obaveze i odgovornosti nas muči, stoga moramo pronaći način da lakše uđemo u novi dan. I tako se džezva našla na ringli, uz par kašičica i koju kocku šećera – Sunce kreće da nas obasjava onako kako smo želeli.

Kafa za kuhinjskim stolom ili na terasi nam bistri misli i pogled. Priča je izlišna – u ovom trenutku dovoljan je samo taj miris kafe da nam jutro počne kako treba!

Kafa za sastanak

Da li možete da prebrojite koliko ste poziva za sastanak uputili ili dobili u životu? A koliko njih je uključivalo poziv na kafu?

Upravo se tu krije životna nota koju kafa pruža. Svaki razgovor se lakše započinje uz kafu. Teme uvek variraju – od porodice, preko posla, putovanja, vremenske prognoze i drugih životnih događaja. Kafa je tu da vam da razlog, polet i dogradi temu za svaki susret u vašem životu.

A da ne zaboravimo one najlepše sastanke – kada se ljubav rađa uz aromu arabike i robuste. Svrati na kafu!

Avanturistička

Tokom prethodne četiri godine naša Petorka je prešla više od 20.000 kilometara i posetila preko 300 lokaliteta.

I nije dovoljno pucnuti prstima da bi se krenulo na put te jedinstvene subote u mesecu. Ali sve lakše pada kada u polazak uključimo ispijanje kafe.

Naravno, po prirodi smo izbirljvi i nije nam dovoljan jedan ukus da bismo krenuli u novu avanturu. Zato na polasku uvek svratimo u najveći coffee shop u zemlji i poslužimo se onim čime želimo. A izbor je veliki – espreso, kratki, produženi, kapućino, latte, moka, americano i to u tri veličine – kako bi svako uneo dozu koja mu odgovara.

A znamo dobro da je svaki novi dan avantura za sebe i da nam je zato potrebna kafa vrhunskog kvaliteta.

Pokazatelj sudbine

Svi ponekad poželimo da saznamo šta nam sudbina sprema. Dok se mnogi okreću gledanju u zvezde ili karte, nije zanemarljiv broj onih koji žele da čuju glas Fortune od osobe koja ume da gleda u šolju.

Gatanje potiče iz drevne Kine, a vremenom je gledanje u čaj zamenjeno gledanjem u soc od kafe. Svako je bar jednom okrenuo šolju i probao da protumači znakove koji se ukazuju. Na vama je da odlučite da li ćete poverovati iskusnim gatarama, a sigurno je da nas i ovaj ritual zbližava i pruža nam željenu razonodu uz čin ispijanja kafe.

Najbolja strana – niste ograničeni brojem kafa koji možete ispiti!

Stil života

Energija za novi dan.
Poziv na pauzu.
Arome iz starih vremena.
Susret iznenađenja.

Bilo da je sami kuvamo ili čekamo da nas usluže – svi željno iščekujemo taj prvi gutljaj kafe. Bez obzira na tačku sveta ili doba u kome se nalazimo, uvek imamo vremena za još jednu.

Jer ta jedna pravi razliku.

Kako će da počne dan, kojim ćemo putem krenuti i kakve ćemo snove dosanjati. U svakom danu uvek postoji mesto za bar jednu kafu i vrhunsku priču!

0 Comments

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!