" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Vršački specijaliteti

Kada dobijemo poziv da dođemo u jedan grad, konkretno ovog puta u Vršac i da budemo deo jednog događaja gde će se spremati razni kulinarski specijaliteti i promovisati grad, ne moramo da vam kažemo koji je naš odgovor bio…


Lepo vreme i još bolja hrana obećavaju dobar provod, zar ne?

Ukoliko tu dodate i beg iz grada, zadovoljstvo je potpuno! Zato smo se vrlo rado odazvali na druženje u Vršcu, u organizaciji kuvara blogera @osmehiorasi i @kototamo

Teško da vam možemo dočarati svu tu divnu hranu koju smo imali prilike da probamo, a koju su pripremili učesnici ovog meet up-a. Roštilj, mnooogo raznovrsnih salata, preliva, neodoljivih kolača i svežeg voća nas je čekalo na obali vršačkog jezera. Iako se nismo pokazali u spremanju specijaliteta, verujte nam na reč da se nismo obrukali u probanju svega onoga što nam je bilo ponuđeno 🙂

Naravno, nismo otišli praznih ruku, jer putujuća petorka zna za red.

Pored hrane i odličnog društva, TrippinSrbija ekipu je i ovde obradovalo ono što mi najviše volimo – obilazak grada Vršca.

Naš obilazak Vršca od pre dve godine je tada upotpunjen i proširen novim otkrićima. Crkva Svetog Gerharda u Vršcu, poznata kao Vršačka katedrala, ostavila nas je bez teksta. Impozantna građevina je jedna od tri najveće katedrale na prostoru bivše SFRJ. Poseban doživljaj je čuti orgulje u ovom velelepnom zdanju.

Ipak, najjači utisak na nas ostavlja gradski muzej grada Vršca. Za simboličnih 100 RSD za odrasle (0,80 centi!) imate priliku da vidite sjajnu stalnu postavku hronike gradskog života Vršca, izložbu hladnog oružja kao i Banatski kolaž sa predmetima, nošnjama i običajima karakterističnim za ovaj deo Srbije. Naš Bojan se posebno obradovao velosipedu, bicikli iz 1884. godine. Pored toga, jedan deo muzeja je posvećen velikom Paji Jovanoviću, gde je, pored njegovih ličnih stvari, izložena i slika kralja Aleksandra gotovo u prirodnoj veličini, a za koju istoričari umetnosti tvrde da je najlepši portret od svih njegovih portreta koji su napravljeni. Našoj sreći nije bilo kraja jer smo u koncertnoj dvorani zatekli i izložbu slika Uroša Predića!

Posetili smo i Vladičanski dvor, jednu od najlepših građevina u Vršcu, a ujedno i najstariji vladičanski dvor Srpske pravoslavne crkve. Krov ove građevine je posebno spektakularan i neobičan.

Za kraj, obilazak Sterijinog grada završavamo sa pozorištem koje nosi ime ovog prvog i jednog od najboljih srpskih komediografa, rođenog Vrščanina.

Naše druženje se nastavlja uz hranu i čašicu razgovora sa divnim ljudima, a sjajnim kuvarima, koje smo imali priliku da upoznamo! Novih prijateljstava nikad dosta, a ovo druženje je mirisalo na mnogo takvih!

Pozdravlja vas vaša putujuća petorka!

1 Comment

  • Nale Coolinarija

    Obožavam da cunjam po Srbiji ali s Vojvodinom slabo stojim… Nisam je ni malo istražila. Došla do Novog Sada i to mu je to. Priznajem da sam načinila veliku grešku! U poseti Vršcu i sjajnom druženju sam uživala. Sve preporuke za posetu ovom ušuškanom gradu, koji obiluje baštinom. Naravno, veliki pozdrav za ekipu ☺

    May 16, 2018 - 9:02 am Reply

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!