" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Na pravom mestu!

Mudrost, a i sreća je biti na pravom mestu u pravo vreme, zar ne? Tako je i ova naša mini avantura bila spoj svega toga… A nije ni slučajno, Stari Slankamen kao da sve ima uređeno baš po tom principu…

Provesti dan pored dve reke, probati vino u turskom hamamu i posetiti crkvu staru 550 godina i sve to u jednom danu?

Ženski deo ekipe TrippinSrbija je imao tu čast i privilegiju da bude gost Turističke organizacije opštine Inđija u okviru promo ture koja je organizovana u Starom Slankamenu, delu manifestacije Dani Starog Slankamena. Povod je veliki jubilej koji proslavlja Crkva Svetog Nikole u Starom Slankamenu – 550 godina postojanja.

Varošica Slankamen, na tromeđi Srema, Banata i Bačke, a ujedno i na ušću Tise u Dunav obiluje neverovatnom istorijom i tradicijom koja se proteže duboko u vekove čak do Kelta, Ilira i Tračana. Od rimskog grada Acumincum, preko Turaka koji su ovde imali svoj hamam jer su otkrili izvore lekovite slane vode po kom je varošica kasnije i dobila ime, do lečilišta koje je osnovano 1906. godine.

Kroz vasionu i vekove.

Naš oblizak Slankamena je počeo sa reka. Prelepa priroda, mir na ušću Tise u Dunav i ogromne kanadske topole na obalama stvaraju sjajan ambijent za jednočasovnu vožnju brodićem i upoznavanjem sa manje poznatim činjenicama.

Da li ste znali da se u Slankamenu nalaze lesne naslage jedinstvene u Evrope, dok ih je u svetu svega tri? Laički govoreći, sa brodića imate priliku da vidite brdo, koje kao da je presečeno na pola. Unutrašnjost tog brda čuva u sebi naslage koje datiruju 800.000 godina unazad, gde stručnjaci po boji slojeva mogu da razaznaju promenu klime u datim vremenskim periodima – glacijalima i interglacijalima. Lesni profil Čot je izučavao i veliki Milutin Milanković .

Da li ste znali da…

  • je dužina obale Crne Gore 120km, dok je dužina toka Dunava u Srbiji 550km? Zanimljiva informacija, zar ne?
  • i danas možete videti ostatke rimskog utvrđenja Acumincum u Slankamenu? Možete se i popeti do njih, jer meštani kažu da je vidikovac odatle veličanstven.
  • su iza današnje bolnice u Slankamenu postojala dva hotela koji su bili spojeni verandom na kojoj je svirao orkestar? Zamislite mlade dame sa kišobranima i razglednice iz banje Slankamen i vratite se u sam početak 20. veka, kada je banjski turizam ovde cvetao.
  • se veruje da je Atila Bič Božiji baš ovde sahranjen sa svojim blagom? Crvenokosa Mađarica mu je došla glave, a njegovi Huni su pregradili tok Tise, i sahranili ga u zlatnom sanduku sa svim njegovim blagom, pa vratili reku u njen normalan tok. Njegov grob nikada nije nađen, a po mnogim pričama i verovanjima, nalazi se baš ovde. I dan danas dolaze stranci sa mašinama za detektovanje blaga i lokalnim skiperima nude 10%.

Crveni Nomad.

Naš oblizak se dalje nastavlja u vinariji Acumincum, koju drži porodica Spasić. Sama vinarija se nalazi tik uz rimokatoličku crkvu, a istorija kaže da je nekada ovde bio Župni dom koji je crkva prodala porodici Mrkšić. Zanimljivostima tu nije kraj. Sasvim slučajno je otkriveno da se ovde u XVI veku nalazi turski hamam! U podrumu same kuće, danas možete videti ovo tursko kupatilo, sa odvojenom saunom i sačuvanim motivima ukrašavanja. Porodica Spasić je sjajno uklopila ovu priču sa modernim dizajnom, te verujemo da ćete uz čašu Nomad vina biti oduševljeni šetnjom kroz vekove i pričom koja prati ovo zdanje.

Više od pola milenijuma.

Crkva Svetog Nikole je i povod za ovaj divan izlet do Slankamena. Izdvojena na brežuljku iznad naselja, crkva postoji od 1468. godine, kada ju je po legendi podigao Vuk Grgurević, poznatiji kao Zmaj Ognjeni Vuk. Legenda kaže da je Vuk bacio buzdovan koji je baš ovde pao, te je odlučio da tu napravi crkvu. Ovo je jedna od najstarijih crkvi u Sremu, a postoje i podaci da su ovde prepisivane knjige za vreme turske vladavine. Nije ni slučajno posvećena Svetom Nikoli, zaštitniku putnika.

Prezadovoljni divnim izletom i svim onim što smo videli, čuli, probali i okusili, dan završavamo uz riblju čorbu i ribu iz Dunava. A vi prvi slobodan vikend iskoristite za vožnju po Tisi, ispijanje vina u turskom hamamu starom 450 godina, poseti geološkom lokalitetu jedinstvenom u Evropi, a usput se i setite kako baš u vodama pored vas negde počiva jedan od najvećih vojskovođa svih vremena.

Nama više nego dovoljno razloga da se ovde vratimo sa ostatkom TrippinSrbija ekipe, a vi se na licu mesta uverite da su Sremci najbolji domaćini!

1 Comment

  • Aleksandar Petrović

    Bravo. Najzad nešto novo o St. Sl.

    March 27, 2022 - 10:42 pm Reply

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!