" A super cool template for bloggers, photographers and travelers "

Brda Tolkinova

Zagajicka brda

Svaka nova pustolovina Petorke donosi darove u vidu znanja, uspomena i doživljaja. Dok te darove nesebično delimo sa svojim pratiocima, naša misija se ogleda i u borbi posvećenoj razbijanju predrasuda i stereotipa o Srbiji.

U tu svrhu došli smo u posed jedne magične škrinje – idealnog skrovišta za odlaganje svih pogrešnih ubeđenja. I ponovo smo je otvorili na junskom proputovanju…

Ako ste baš ovih dana krenuli na putovanje iz geografskog centra naše zemlje mogli ste da čujete reči – krenite ka jugu i videćete samo brda i planine, dok će vas severni putevi voditi pravo u nepreglednu ravnicu.

Zaista je tako – Vojvodina je u mislima i priči naših sunarodnika prepoznata kao ravnica i žitnica Evrope, u kojoj će čovek teško naići na neko uzvišenje. Kao izuzetak se nameće Fruška Gora – čuveno izletište koje pohode mnogi koji žele da pobegnu od nizijske svakodnevnice, ali i Vršački breg.

Zemlja Tolkinova

Putujuća Petorka postavila je novi izazov i odlučila da još jedan idealan vidikovac pronađe u Banatu.

Kažu da priroda daje lepotu nekom kraju, a mi verujemo da je to zasluga i dobrih ljudi. A kakvi mogu biti potomci hrabrih vojnika koji su vojevali za slobodu svog kraja još u doba vladavine carice Marije Terezije? Jedna od legendi kaže da je, u znak oduševljenosti prikazanom hrabrošću banatskih odreda, carica poklonila vojnicima jedinstven orden – od zlata izvezenu maramu sa ukrasima u obliku lale. I tako se stanovnici ovog kraja nazvaše – Lalama.

Prisećajući se ovog i drugih predanja ovog kraja, skoro je bilo podne kada smo pristigli blizu naše destinacije. Put iz Beograda nas je vodio ka Vršcu. U mestu Uljma skrenuli smo desno prema Izbištu. Dalje smo nastavili put ka selu Sušara, i negde na polovini puta prema ovom selu ukazao se seoski zemljani put, kojim se može ići automobilom do određenog dela. Dalje put vodi peške kroz šumu. Naša topla preporuka je da skinete mapu na telefonu i polako se krećete u potrazi za ovim čudom prirode. Oprostite, još vam nismo rekli gde smo se zaputili? Pa – u zemlju Tolkinovu!

Zagajicka brda u Vojvodini

Smaragdno more

Gusta šuma koja je izvila krošnje svuda oko nas dala nam je preko potreban kiseonik tog junskog dana. A onda je smaragdno zelenilo ispunilo naš vidokrug i upalilo sva čula. Našli smo se podno Zagajičkih brda!

Dobro skrivena na severnim obodima Deliblatske peščare, Zagajička brda stidljivo nude gostoprimstvo samo onima koje put vodi srcem i koji znaju da čuvaju lepote prirode. Mesto u podnožju nas nije dugo držalo i ustremili smo se ka prvom vrhu do koga put vodi sa obližnje njive. Ne brinite – kojim god pravcem da krenete u osvajanje ovih predela nećete pogrešiti!

A tamo na vrhu puca pogled na okrugle lesne dine prekrivene bujnom travom i stepskom vegetacijom. Zagajička brda asocirala su nas na igru talasa smaragdnog mora koje se proteže u nedogled. Useknute doline predstavljaju sećanje na reke koje su prokrčile svoje puteve mnogo pre nego što su oranice prekrile blagorodnu zemlju.

Verujemo da kadrovi dovoljno govore o razlozima zašto smatramo da su Zagajička brda imaginarni dom svetski poznatog pisca.

Zagajička brda kao inspiracija?

Istrazujući biografiju Džona Tolkina, došli smo do saznanja da je ovaj filolog po profesiji poznavao slovenske jezike i da se tokom života bavio izučavanjem kulture i istorije ovog područja. Ne znamo da li je ikada kročio u ove krajeve, ali čini se lepom slučajnošću da Zagajička brda neverovatno podsećaju na Okrug – dom Hobita iz njegovih knjiga.

Domaći istraživači bavili su se Tolkinovim opusom i uočili mnoge paralale između istorijskih događaja na ovim prostorima i dešavanja opisanim u Gospodaru prstenova. Ako se priča slaže sa scenografijom, da li postoje dalje dileme oko pitanja inspiracije? 🙂

Mi tog dana nismo sreli Hobite, ali nas je pozdravio jedan veliki zec koji je nešto manje stidljiv od njegovih bosonogih komšija.
Kako slike i reči na papiru mogu preneti samo deo naših doživljaja, pozivamo vas da posetite ovaj bajkoviti predeo i uverite se u naše tvrdnje. Spremite se na nezaboravno planinarenje i osvajanje zelenih vrhova. Čuvajte prirodu koju ćete upoznati!

Poruka

Mi smo našu avanturu završili odmorom u hladu kamene piramide, dok – tamo iza brda možda baš VAS čeka – nov put ili tajna kapija neka.

Okret ključa i u zaborav je otišao još jedan stereotip – pronašli smo put do idealnog vidikovca Banata i Vojvodine. A na škrinji ostaje urezana poruka …

Kuća za tobom, svet ispred tebe,
Mnoge tu staze imaš za sebe.
Kroz senke pa do skutova noći,
Dok zvezde ne blesnu svojom noći.
Onda svet iza, a ispred dom,
Skitaćemo kući, krevetu svom.
(Dž. R. R. Tolkin)

0 Comments

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti objavljena.

error: Content is protected !!